Saturday, August 4, 2012

"Bilik Akhir Mikhail"


Sejak akhir-akhir ini aku selalu terfikir mahu menulis sebuah cerita (tanpa memikirkan ia akan menjadi sebuah drama siri atau filem atau tele-filem ataupun novel). Namun, idea itu tidak pernah dapat direalisasikan sehinggalah suatu petang yang cukup damai bagi aku. Di hadapan sebuah kawasan penjara yang bersejarah iaitu Penjara Pudu (yang dibina pada tahun 1891 oleh penjajah British).

Bermula dari momen itu, aku memikirkan apakah yang pernah berlaku disebalik dinding dan pintu besi ini. Bagi aku, penjara tidak ubah seperti neraka buat penghuninya. Benarlah setiap pesalah harus menjalani hukuman namun kisah mereka harus kita jadikan pengajaran serta rujukan kepada kita yang hidup bebas ini.

Idea yang baru melintas di ruang otak aku ialah "Mikhail". Secara rawnya, ia mengisahkan tentang seorang yang mempunyai dua pekerjaan, pembunuh bersiri dan peladang buah anggur. Mikhail mempercayai ayahnya (seorang ahli korporat yang berjaya) telah dibunuh dengan begitu kejam oleh persaingnya. Pada hari Hassan dan pemandunya, Ibrahim dibunuh, Mikhail berjaya diselamatkan oleh individu tidak dikenali.

Mikhail dibawa ke sebuah negara padang pasir. Di situ, dia dilatih oleh George, orang yang telah menyelamat Mikhail 15 tahun dahulu. Apa yang difikirkan oleh Mikhail adalah apa yang diberitahu oleh George. Bahawasanya, terdapat komplot untuk membunuh ayah Mikhail dan Mikhail harus membalas dendam terhadap setiap seorang yang menjadi dalang itu. Kini, Mikhail menetap di selatan Australia iaitu di lereng Bukit Adelaide.

Sekadar Gambar Hiasan

Rutin harian Mikhail sama seperti penduduk tempatan lain iaitu menjadi peladang. Bezanya, Mikhail menanam buah anggur. Di sebuah kawasan bukit yang rancak dengan tanaman-tanaman lain seperti buah apple, paer dan sayur-sayuran, Mikhail memperoleh ketenangan yang diperlukannya. Di sini, Mikhail mempunyai teman rapat bernama Anna.

Bagi Anna, Mikhail adalah lelaki yang terbaik pernah ditemuinya. Dia menyimpan perasaan cinta terhadap Mikhail walaupun Mikhail tidak pernah melafazkan perasaan yang sama terhadapnya. Mikhail merupakan orang asing di daerah Adelaide, pun begitu perwatakannya sangat disenangi oleh penduduk tempatan. Selain berada di ladang, rutin Mikhail adalah membantu penduduk di situ. Namun, Mikhail sering juga 'menghilangkan diri'. Misteri ini menambah rungsi Anna, siapakah Mikhail sebenarnya? Dan ke manakah Mikhail menghilang diri?

Sepanjang ketiadaan Mikhail di Adelaide, Australia, dia sebenarnya menjalan misi membalas dendam terhadap kematian bapanya.
Segala informasi mengenai mangsa telah disediakan oleh George dan dihantar melalui pager yang telah diubah-suai agar komunikasi mereka tidak dapat dikesan. Mangsa kali ini merupakan seorang ahli korporat terkemuka Malaysia yang menjalankan perniagaan menerusi telekomunikasi dan multimedia. Mangsa dipercayai berada di Tianjin, China sempena melebarkan empayarnya ke negara Komunis itu. Apakah yang bakal berlaku seterusnya?

P/s: Ini merupakan 5% daripada hasil "Bilik Akhir Mikhail" yang saya rujuk sebagai bahan action-thriller-fiction-romance. Menggabungkan arts & commercial, karya ini dihasilkan untuk mendidik penonton/pembaca bahawa Islam dalam bahaya dan kita perlu bertindak. Mengapa saya berkata begitu? 95% lagi bahagian "Bilik Akhir Mikhail" akan menjawab segala persoalan.

No comments:

Post a Comment